Автор: Анжела Димчева През целия ден на 17 май 2024 г. в

...
Автор: Анжела Димчева През целия ден на 17 май 2024 г. в
Коментари Харесай

Анжела Димчева: Светлината на университета – за България и света

Автор: Анжела Димчева

 

През целия ден на 17 май 2024 година в УниБИТ се организира ХХ-та Юбилейна студентска научна конференция и галерия с интернационално присъединяване. Надсловът на форума беше „ Информация – Разум – Мъдрост ” с лозунг: „ Ще пожънат твоите плодове потомците ”. Гости на събитието бяха ректори и преподаватели от други български университети, ръководители на креативен съюзи и на синдикати в образованието, някогашни зам.-министри и други общественици.

 

Преди изнасянето на научните отчети участниците и гостите бяха очаровани от Академичната интеракция – ораторията-епифания „ HOMO LUCIS (Човекът на светлината) – Св. преподобни Иван Рилски Чудотворец: Тримата братя и златната ябълка ”. Този неповторим театър беше по сюжет и постановка на проф. д.п.н. Александра Куманова и доктор Николай Василев, чиято задача е да възпитава в универсалните модели за човешко държание. Затова този теоретичен формат постоянно стартира с възстановки на знакови събития за българската нематериалност, словесност и литература.  Те са в осъществяване на студенти, докторанти и ученици на университета, свързвайки годишнини на наши бележити предходници със актуалните измерения на знанието. Посвещенията и препратките тази година бяха към 1160-годишнината от Покръстването на българите (864), 1148-годишнината от рождението на настойника на българския народ Св. преподобни Иван Рилски Чудотворец (876-946) и 555-годишнината от връщането на мощите му от Търново в Рилския манастир (1469), 200-годишнината от първото издание на „ Буквар с разнообразни поуки ” или тъй наречените „ Рибния буквар ” (1824) от доктор Петър Берон (1799-1871), основател и на първия български енциклопедичен труд „ Панепистемия ” (1861-1868). 

 

Момент от Академичната интеракция

 

Форумът се следеше и онлайн, като беше осъществена връзка с Лариса Найдич, която е професор емеритус на Еврейския университет в Йерусалим – старши теоретичен помощник и полиглот, и с Ольга Палагнюк – доктор ст. н.с. на Института за обществена и политическа логика на психиката, Национална академия за педагогичен науки на Украйна.

 

Откриване на конференцията

 

В приветствието си ректорът на УниБИТ проф. д.н. Ирена Петева сподели: „ Трудно е да си представим какво беше нашият университет единствено преди двадесет години. Динамиката на измененията докара до това през днешния ден да се гордеем с това, че сме част от академичната общественост на нашата влиятелна просветителна и научна институция. Поемането на управлението на Университета от проф. д.ик.н. Стоян Денчев даде съдбоносен подтик на развиването на нашата Алма матер във всички направления. Проф. Денчев съумя освен да обезпечи безусловно нужните материални и механически средства в новата осведомителна среда, само че и да подбере, подтиква и въодушеви целия новаторски преподавателски, административен и механически състав за в действителност революционните промени, които се направиха и не престават да се правят до ден сегашен с непрекъсващ възторг и възходяща подготвеност. Изказвам своята признателност и благодарност на проф. Александра Куманова, която през всички тези години ловко и умно управлява Студентското научно общество и е главен мотор на Студентската научна конференция с интернационално присъединяване ”.

 

Ректорът на УниБИТ проф. д.н. Ирена Петева

Проф. д.ик.н. Стоян Денчев

 

От своя страна, проф. д.ик.н. Стоян Денчев отговори с думите: „ Известно е, че не може да създадеш съвременна стопанска система без просветителна, суровинно-енергийна и транспортна база. Но научнотехническата гражданска война от предишния век сподели, че над всичко това стои осведомителната среда, построена върху новите осведомителни технологии. Бидейки основател на теорията за осведомителната среда, уча и на практика откривам механизмите за внедряване в действителността на разрядите на идеалното когнитивно мислене. Тъкмо този феномен поражда осведомителното пространство, посредством което сме свързани в планетарната библио-инфо-ноосфера. По този метод се облагородява, развива и усъвършенства обкръжаващата ни реалност ”.

 

Последва научната част на конференцията, която включваше  девет Кръгли маси по семантични кръгове на проучванията, проведени в три секции: „ Библиотекознание, книгопис, книгознание ”, „ Информационни технологии ” и „ Културно-историческо завещание ”.

 

Пред научната общественост бяха оповестени изявления на студентите и докторантите на университета от 4576 номерирани заглавия, измежду които са и такива на студенти от други вузове от България, Съединени американски щати, Англия, Русия, Унгария за 2005-2024 година, осъществени по линия на предходните годишни студентски научни конференции на УниБИТ; участниците имаха опция да се срещнат с 537 отчета, от които 284 са научни проучвания и 253 са есета. Специално за форума те бяха оповестени в сборника „ Трудове на Студентското научно общество при УниБИТ ”, чийто размер е 940 стр. Книгата беше подарена на всички участници и присъстващи.

 

Енциклопедизмът беше централна тематика на конференцията, фокусиран на Кръгла маса „ VIVAT АLMA MATER – Когнитологични енциклопедични издания на УниБИТ и креативната им лаборатория – пиедестал на студентското научно общество при УниБИТ ”. Беше показана „ Православна енциклопедия на България ” (С., 2023) – дело на проф. Милен Куманов (1942-2021) и оповестена от Академичното издателство на УниБИТ „ За буквите – О писменехь ”. Забележително е, че енциклопедията е съпроводена от първия у нас учебник по енциклопедиите, появили се на бял свят и в страната ни, и по света – „ Енциклопедика ”, който е дело на проф. Александра Куманова – началник на eдинствените в България Студентското научно общество при УниБИТ и неговия Научноизследователски център.

 

Част от участниците на форума

 

По традиция форумът се организира в навечерието на 24 май. Тази година участваха голям брой задгранични учени и 16 задгранични студенти: 1 от Англия и 15 от Съединени американски щати. Във фокуса на внимание на конференцията бяха два състезанието: За теоретичен коментар (информационна картина) на произведения от българската изящна книжовност (IX-XXI в.) „ Антологика ”; За най-точно, малко и изчерпателно определение на феномена „ Мъдрост ”.  

 

На форума се осмисли комплексът от 100 осведомителни ресурса, основани с напъните на студентите и докторантите на Университета: 19 тома на „ Трудовете на Студентското научно общество при УниБИТ ”, 34 книги от библиографската, историографската и справочно-енциклопедичната серия „ Факлоносци ”, 33 е-библиотеки и 14 визуализиращи блока (пана от фотографски фрагменти, издания и дипломни работи) от 20-годишната история на СНО, групирани по семантично обозначени рубрики.

 

Експертизата на учени от 4 континента и 23 страни на света стои зад тези запаси: Австрия, Алжир, България, Ватикана, Англия, Германия, Грузия, Гърция, Израел, Индия, Иран, Италия, Казахстан, Канада, Китай, Молдова, Полша, Русия, Саудитска Арабия, Съединени американски щати, Турция, Украйна, Франция – научни редактори и рецензенти на научната продукция на СНО при УниБИТ. 

 

ХХ Юбилейна Студентска научна конференция и галерия с интернационално присъединяване се организира по план на МОН „ Троичен Библиографски – Историографски – Енциклопедичен модел на хипертекст за задачите на комплексното обезпечаване на образователния и извънаудиторния учебен развой за стимулиране на студентската академична интензивност в Университета по библиотекознание и осведомителни технологии (Възпитаване на холистично редовно мислене и научно гражданско действие) ” – по Договор № НИП-2024-01 от 25.04.2024 година по Наредба на МОН. 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР